Slivovica. Destilovaná radosť, oheň a pýcha národa!
Svadby, krstiny, narodeniny, pohreby, ale aj iné sviatky či rôzne príležitosti sa niekedy dávnejšie nezaobišli bez slávnostného prípitku. Takýto pozdrav a zároveň akýsi symbol úcty voči druhým sa vďaka našim starým a prastarým rodičom zachoval dodnes. Pod Tatrami sa o predanie tejto tradície postarali predovšetkým ľudia zocelení životom v ťažkých podmienkach, Gorali. Vítanie hostí, cudzích návštev, no samozrejme aj dlhoročných priateľov, muselo byť spečatené slávnostným prípitkom. No a najčastejšie sa dvíhali poháriky s tradičnou, nefalšovanou slivovicou, ktorá je ešte aj dnes symbolom ojedinelosti a dôležitosti celého národa.
„Aqua vitae“ alebo „voda života“
Slivovica je v súčasnosti považovaná za jeden z najtypickejších nápojov podtatranskej kultúry. Už odpradávna nielen Gorali, ale značná časť hrdých Slovákov, zdokonaľovala destiláciu esencií z rôznych bylín, vína a pivných či vinných kvasníc. Pálenka, považovaná v tých časoch za skvelý liečebný prostriedok, sa už v 16. storočí hojne vyrábala v alchymistických dielňach, lekárňach a neskôr aj v samotných páleniciach na výrobu chutných pálenok. Vzhľadom k odporúčaniu alkoholu pre lekárske účely rástla v nasledujúcich storočiach obľuba destilátov a úmerne tomu rástol tiež sortiment použitého ovocia. No a keďže už v tých časoch oplývalo územie Karpát, Beskýd a celého Spiša obrovskými sadmi, na ktorých rástli predovšetkým klasické slivky, najobľúbenejší destilát na seba nenechal dlho čakať.
Vychutnávajte jedine pravú chuť prírody!
Tradičná slivovica sa v našich končinách stala lahôdkou a znamenitým prostriedkom pre povzbudenie nervov, tela i ducha. Aj keď je dnes síce v nejakých oblastiach nahradzovaná všelijakými falzifikátmi, na pravú, goralskú slivovicu, destilovanú pod Tatrami na základe zachovaných tradícií s ohľadom na neoceniteľný charakter, sa ani z časti nepribližujú. Pálenie pravej, nefalšovanej slivovice je činnosťou, v ktorej hrá významnú úlohu predovšetkým tradícia a aj preto sú nové poznatky prijímané pomaly a so značnou nedôverou. Netreba sa teda čudovať tomu, že pri uzatváraní zmlúv a dohôd všetkého druhu sa nielen v goralských krajoch štrngoce hlavne so slivovicou, ktorá vzbudzuje dôveru a ktorá je pri rôznych príležitostiach používaná takmer miesto pečiatky.
Pilotný produkt s nádychom domoviny
Jednou z najlepších slivovíc z hľadiska chuti sa v obchodoch predáva tzv. rezaná verzia so 40% obsahom alkoholu, ktorá sa vyrába vo veľkom. Pravá domáca slivovica má však najčastejšie okolo 52% obsahu alkoholu. Dôvodom vysokého alkoholu je skutočnosť, že ak sa čistý ovocný destilát nariedi na menej ako 45%, môže v ňom byť cítiť voda. Kvalitná slivovica pri naliatí do pohára tzv. retiazkuje, čo znamená, že vytvára drobné pramienky alkoholu stekajúceho späť do pohára. No a presne týmto oplýva Slivovica Goral, ktorá je svojou ušľachtilosťou a prírodných charakterom s dohliadaním na tradičnú receptúru predurčená stáť na prvých priečkach medzi ovocnými destilátmi.