Pravá chuť prírody ukrytá v Goralskom charaktere
Duchovná čistota, fyzická sila, príznačný temperament, no zároveň vycibrená priateľskosť. To všetko sú charakterové atribúty, po stáročia zdobiace ľudí zocelených životom v drsných podmienkach a taktiež priezračných nápojov, ktorých chuťové a zmyslové vlastnosti zdobia trh s alkoholickými nápojmi už od 17. storočia. Tradičná vodka spríjemňovala Goralom ťažké dni po práci len do určitého obdobia, po ktorom si pomocou vypestovaného ovocia šľachtili chuť obyčajnej vodky rôznym vypestovaným ovocím z tých najkrajších spišských záhrad. Spod štítov Vysokých Tatier sa tak zrodili viaceré nadčasové destiláty, ktoré vďaka zachovanému dedičstvu okúzľujú chuťové bunky dodnes.
Goralský destilát jedine pod Tatrami
Destiláty majú v našich končinách už po stáročia veľkú obľubu, podmienenú dlhou históriou, ktorú dodnes v niektorých regiónoch dokazuje množstvo páleníc. Viacerí tvrdia, že ochutenú pálenku sa dá vyrobiť prakticky z čohokoľvek, čo obsahuje aspoň trochu cukru. Gorali by vám však o tom vedeli povedať svoje! Za ovocný destilát dodnes považujú liehovinu, vyrobenú výlučne destiláciou toho najkvalitnejšieho, bio-kvaseného ovocia, ovocnej drene alebo ovocných štiav bez pridania veľkého množstva nežiadúcich cukornatých látok. Hrdosť a morálna povinnosť pravých Goralov tak predurčuje ich výrobky v podobe exkluzívnych nápojov k štandardom tej najvyššej kvality.
Čo je zdravé, nie je chutné… a naopak. Kdeže!
Dejiny destilácie siahajú až do čias spred niekoľko tisíc rokov dozadu, kedy starí Babylončania, Egypťania a Číňania koncentrovali alkohol, aby ho následne využívali na výrobu parfumov či na spracovanie kovov. Najväčší rozmach však nastal až v 19. storočí, kedy sa liehoviny často tešili podpore pre blahodarné liečebné účinky. Keď však populácia začala zisťovať, aký pôžitok plynie z konzumácie ochutených destilátov, výroba a následný predaj alkoholu zaznamenal neskutočný progres. Blahodarným účinkom v kombinácii s dokonalou ovocnou rozkošou sa Gorali snažili skĺbiť do destilátov, ktoré tak dnes vyčnievajú spomedzi ostatných nápojov predovšetkým pre svoj ušľachtilý a životodarný charakter.
Naturálne prepojenie cez tradičné nápoje
Aj vďaka zachovaným poznatkom, ktoré Gorali dedili z pokolenia na pokolenie, máme si dnes možnosť vychutnávať destilačné skvosty zo štedrých darov samotnej matky zeme. Na samotnom vrchole sa samozrejme vypína Goralská slivovica, ktorej ovocná chuť z čerstvých sliviek, pestovaných v tom najčistejšom regióne na Slovensku, dokonale osvieži aj tie najnáročnejšie chuťové zmysly. Nezameniteľná chuť s výraznou hruškovou vôňou sa zasa ukrýva v Hruškovici, ktorá je vyrábaná zo svetoznámej odrody hrušiek Williams. Nezabudnuteľný dojem vďaka divoko omamnej aróme starostlivo dopestovaných lesných plodov hľadajte v destiláte s príchuťou malín. Do ovocnej rodiny patrí aj Drienkovica Goral, ktorá síce nie je veľmi tradičná, no špecialita v podobe drienok, dozrievajúcich v drsných podmienkach, dodáva nápoju Goralský charakter. No a ak máte chuť na majstrovský skvost našich praotcov a zároveň hrdých Goralov, ochutnajte Borovičku Goral, ktorá v kombinácii s horcom vo vás zanechá hrejivý pocit na tele i duši. Tak na zdravie!