Aróma sviežich tónov. Jedine v tradičnej hruškovici!
Nielen na Slovensku, ale skoro v celej Európe, siaha tradičná výroba a konzumácia najrôznejších druhov pálenok do veľmi ďalekej histórie. Od objavenia a následného šľachtenia sa postupne začali objavovať rôzne výčapné liehoviny či niekoľko násobne destilované vodky. Ani pyšní Gorali nenechali nič na náhodu a popíjanie tradičnej vodky si spestrili výrobou osviežujúcich destilátov z klasických darov zeme. Jedným z nich je aj hruška, ktorá bola kedysi u nás vôbec najrozšírenejším druhom ovocia.
Na začiatku liek, neskôr ópium, teraz slasť
Umenie destilácie alkoholu z kvasených cukrov rastlinného pôvodu má pôvod v Oriente. Ak sa teda domnievate, že s destiláciou prišli chytré hlavy zo starého kontinentu, ste na omyle. Môže vraj za to túžba Peržanov, Sýrčanov či Ázijčanov po voňavom ružovom oleji, ktorý sa získaval práve vycibrenou destiláciou. S úplne prvou destiláciou alkoholu však prišli Arabi, ktorí to stihli ešte koncom 1. tisícročia nášho letopočtu. O čosi neskôr, koncom 16. storočia, sa začala pálenka vyrábať aj z raže. Pretože bola spočiatku drahá, mohla si ju dovoliť nanajvýš šľachta. Za jej rozšírenie medzi ostatné spoločenské vrstvy sa zapríčinili predovšetkým vojny. Zvlášť keď sa zistilo, že alkohol je možné destilovať aj z iných druhov obilia, zo zemiakov a dokonca aj z repnej melasy, ktorá je vedľajším produktom pri výrobe cukru. Práve od východu smeroval „šum“ nového trendu v podobe rôznej destilácie, čo si hrdí Gorali spod Tatier nemohli nevšimnúť!
Domáca pálenka je klenotom a šľachtí sa od nepamäti!
Zdatní a životom preskúšaní horskí ľudia citlivým prístupom s použitím tých najkvalitnejších prírodných surovín spracovávaných tradičnými metódami, postupne vyvinuli výrobky, ktoré si veľmi skoro získali priazeň sŕdc celého národa. Nielen jedinečná príroda, ale i bohatá tradícia liehovarského remesla ich utužovala v uvedomovaní si dôležitosti tuzemskej či dokonca zahraničnej perspektívy. Nadčasová chuť nápojov spod ich rúk je podmienená klimaticky najčistejšou oblasťou, ktorú nadnáša krištáľovo čistá voda tatranských prameňov, využívaná pri výrobe viacerých destilátov. Jedným z pilotných produktov je aj prírodný hruškový destilát ušľachtilej kvality.
Zahreje, nakopne a pohladí na tele i duši
Hruškovica Goral predstavuje absolútnu špičku medzi ovocnými destilátmi. Vyznačuje sa nezameniteľnou chuťou a vôňou typickou pre toto takmer umelecké dielko, ktoré je výsledkom pôsobenia prírodných procesor a dômyselných destilačných postupov. Práve tie boli dlhodobo dedené z pokolenia na pokolenie, no až táto Hruškovica dosiahla autentickosť svojich predchodcov. Hmatateľný úspech dosiahla aj na základe destilácii predovšetkým juhoamerických hrušiek odrody Williams. Charakteristická je hlavne svojimi plodmi, ktoré v plnej zrelosti dosahujú vynikajúcu maslovú chuť, pričom sú silno aromatické, čo znamená, že odroda je na pálenie ako stvorená. Keď sa chcete osviežiť arómou čerstvo rozkrojenej či šťavnatej hrušky a zároveň podnietiť svoje zmysly pravým ovocným destilátom, štrngnite si s Hruškovicou Goral. Na zdravie!